7. Kruidenthee uit eigen tuin

7. Kruidenthee uit eigen tuin

Vroeger werden veel geneeskundige kruiden verwerkt in een thee. Tegenwoordig drinken we vooral thee voor de gezelligheid. Dit neemt echter niet weg dat er vandaag de dag nog steeds veel gezondheidsvoordelen zitten aan het drinken van verse kruidenthee.

Je eigen verse theemelanges maken is niet alleen gezond maar ook nog eens super lekker. Bovendien is je eigen theetuintje ook nog eens heel makkelijk te realiseren in je eigen tuin of op je balkon. Het enige wat je nodig hebt is een vierkante meter aan ruimte waar je je theeplanten kunt kweken. Lekker duurzaam en de planten zien er ook nog eens super leuk uit! We hebben voor jouw een aantal planten uitgezocht welke je gemakkelijk zelf kunt kweken. Zo heb je straks altijd een verse pot thee in huis!

Munt (Mentha spicata)

Het is waarschijnlijk het bekendste verse theekruid: munt! En het is nog hartstikke makkelijk ook het te laten groeien. Munt thee is daarbij ook nog eens super gezond. Muntthee bevat in tegenstelling tot de meeste theesoorten ook geen cafeïne. Het onderdrukt de eetlust en werkt dorstlessend. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat muntthee een helende werking heeft in geval van hoofdpijn en daarnaast goed is voor de maag en de darmen.

Kweken: Met een wortel- of stengelstek kun je al snel oogsten en april/mei is de beste tijd om hem te planten. Kies voor de munt een plekje in de zon of halfschaduw en zorg dat de aarde goed vochtig is. Munt groeit snel en is een echte woekeraar, het is daarom aan te raden dit kruid in een pot te planten.

Thee: Om thee te maken pluk je een handjevol verse blaadjes of knip je 2 à 3 takjes van de plant. Giet hier kokend water overheen en laat het een paar minuten trekken, daarna kun je de blaadjes verwijderen. Heerlijk met honing of rietsuiker. Munt is ook goed te gebruiken om een verfrissende ijsthee te maken.

Citroenverbena (Verbena Officinalis)

Citroenverbena, ook wel verveine genoemd, is een ideale plant om thee mee te maken. De thee heeft een frisse citrussmak en is onder meer goed voor de spijsvertering. Ook dit kruid wordt wel als wondermiddel gezien. Verveine is goed voor ontzettend veel. Zo werkt het kalmerend en aansterkend. Het kan gebruikt worden voor nervositeit, angst en herstel van griep of ziekte, hoofdpijn en migraine. Daarnaast heeft de plant de eigenschap om slijm op te lossen en het ophoesten hiervan makkelijker te maken.

Kweken: Dit niet-winterharde struikje met langwerpige blaadjes kan het beste in een grote pot worden geplant. Citroenverbena is minder algemeen verkrijgbaar als de andere kruiden in dit rijtje, dus als je ze ergens in pot tegenkomt: meteen meenemen! Vanaf de lente zet je de plant met vochtige aarde in de volle zon. Nieuwe plantjes kun je stekken van jonge groene scheuten en kun je het best in mei planten.

Thee: Citroenverbena heeft een uitgesproken citroensmaak. Voor de thee kun je zowel verse blaadjes als hele takjes gebruiken, knip wel uit de toppen van de struik. Ook lekker is een mix van citroenverbena, munt en brandnetel. Net als munt is citroenverbena ook heerlijk in een ijsthee.

Brandnetel (Urtica)

Eigenlijk zou je elke dag een kop brandnetelthee moeten drinken. Je verwacht het niet maar thee van de brandnetelbladeren is verrassend gezond voor je. Brandnetel staat bij de meeste mensen vooral bekend als een venijnig onkruid en wordt vaak geassocieerd met huidirritaties. Echter heeft brandnetelthee een hele waslijst met gezondheidsvoordelen. Brandnetelthee is goed voor;

  • Je huid, bovendien is het vocht afdrijvend wat enorm helpt als je lichaam vocht vasthoudt
  • Vermindert ontstekingen
  • Helpt tegen vermoeidheid, menstruatiepijn en een misselijk gevoel
  • Verbeterd je immuunsysteem
  • Geneest, voorkomt verkoudheid en werkt goed tegen diarree

Kweken: Brandnetel is overal wel te vinden, je kunt het kruid dus gemakkelijk plukken (met handschoenen!) tijdens een wandeling. Let daarbij wel op dat je de brandnetel niet plukt naast een autoweg, spoorbaan of uitlaatplek. Wil je toch zelf brandnetel planten, dan kun je het beste een wortelstok gebruiken. Ook de brandnetel kun je vanwege het woekeren het beste in een pot zetten. Je kunt brandnetel vrijwel de hele lente en zomer planten, de plant groeit het snelst op een halfzonnige plek.

Thee: Brandnetel heeft een mild kruidige smaak die wel eens met spinazie wordt vergeleken. Je kunt alleen de toppen van de jonge scheuten oogsten voor je thee. Wanneer de plant in de zomer harder wordt en zaden begint te vormen wordt de brandnetel namelijk bitter. Brandnetelthee kun je ook goed combineren met bijvoorbeeld munt en een schijfje citroen.

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse ruikt zoals de naam al suggereert heerlijk naar citroen. De plant levert lekkere thee op en heeft ook nog eens veel voordelen voor de gezondheid. De wetenschappelijke naam eindigt op ‘officinalis’. Dit betekent dat het een geneeskrachtige plant is. De bladeren van citroenmelisse bevatten olie welke goed zijn voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van citroenmelisse helpt met het verminderen van stress en angst. Daarnaast heeft het een pijnstillende werking, werkt het ontstekingsremmend en helpt het tegen slapeloosheid. Een echt wonderkruid dus!

Kweken: Citroenmelisse wordt zo’n 50 cm hoog en kan zowel gezaaid als gestekt worden in de lente. De plant groeit snel en is ook makkelijk te onderhouden. De plant heeft het liefst een plekje in een halfzonnige omgeving. Citroenmelisse is wel gevoelig voor schimmels dus pas op met water geven. Om te oogsten kun je na het tweede jaar gedurende de zomer de blaadjes en topjes plukken.

Thee: Alhoewel de plant sterk ruikt, is de citrussmaak van citroenmelisse subtieler dan die van citroenverbena. Hierdoor kun je veel van de citroenmelisse in de thee gebruiken zonder dat de smaak overheersend wordt. Om thee te maken van citroenmelisse giet je heet water over een handjevol gekneusde bladeren. Zeef de blaadjes er na 3-5 minuten uit om een bittere smaak te voorkomen. Citroenmelisse is lekker in een mix met munt of kamille en kan ook in ijsthee gebruikt worden

Kamille

Kamille doet wonderen en is ook nog eens super lekker om thee van te maken. Kamille zou helpen tegen migraine, darmkrampen en slaapproblemen. Echter is het wel van belang niet te overdrijven. Juist door de sterke werking is een teveel dan weer niet bevorderlijk. Een kop per dag, is meer dan genoeg.

Kweken: Kamille hoeft niet voor gezaaid te worden en kan vanaf maart direct in de volle grond gezaaid worden. De plant groeit goed in de volle zon en bloeit van mei tot september. Je kunt de kamillebloemen het beste oogsten op een zonnige dag, ze bevatten dan de meeste olie.

Thee: Kamillethee heeft een zachte zoete en karakteristieke smaak. De thee maak je met een handjevol verse of een paar gedroogde bloemen. Om de bloemen te drogen leg je ze in de zon, of in een afkoelende oven. Kamillethee is lekker met wat honing, of gemengd met munt en citroenverbena.

Salie (Salvia officinalis)

Het veelzijdige salie is multifunctioneel en kan zowel gebruikt worden bij het koken als bij het zetten van een heerlijk kruidige thee. De oude Grieken en romeinen hebben de plant ontdekt en gebruikten salie al voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. De naam ‘salvia’ is dan ook niet voor niks afgeleid van het latijnse werkwoord ‘salvare’, dat redden betekent.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat salie inderdaad weerstand biedt tegen verschillende ziekten. Salie heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking.
Tegenwoordig wordt salie thee vooral gebruikt voor het bevorderen van de spijsvertering, tegen slapeloosheid en keelpijn. Ook voor saliethee geld dat je dit met mate moet drinken.

Kweken: Salie is een struikachtige vaste plant en wordt ongeveer een halve meter hoog. Als je salie uit zaden wil kweken kun je de zaden het beste in het voorjaar, in een kas of op de vensterbank laten ontkiemen. Als de plantjes groot genoeg zijn kun je deze verplanten in de volle zon. Geef regelmatig water maar zorg dat je de plant niet verdrinkt. Salie is namelijk vatbaar voor schimmels

Thee: Om van salie thee te maken kun je zowel de bladeren als de bloemen gebruiken. Een tot drie blaadjes is al genoeg om een sterk smakende pot thee te zetten. Salie heeft wel een erg overheersende smaak wat het lastig maakt om het te combineren met andere kruiden. Als je de thee toch wat zoeter wil maken kun je honing toevoegen.

Tip!: Naast het kweken van kruiden zijn er ook buiten veel planten te vinden waar je thee van kunt zetten. Zo kun je heerlijke thee maken van rozenbottel. Rozenbottelthee bevat veel vitamine C en is een echte booster voor je immuunsysteem. Daarnaast heeft het een lekkere zoete smaak.

 

 

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.