6. Help ons natuurlijk kapitaal

6. Help ons natuurlijk kapitaal

Natuurlijk kapitaal is de voorraad aan natuurlijke hulpbronnen (bodem, water, lucht) die de mens bruikbare goederen en diensten kunnen geven. Hierbij kan worden gedacht aan grondstoffen zoals hout en biologisch afbreekbaar plastic, wat kan worden gebruikt als bouwmaterialen. Maar daarnaast zorgt natuurlijk kapitaal ook voor diensten als voedsel, waterberging, verkoeling en het opwekken van duurzame energie. Door de vergroting van biodiversiteit in de vorm van flora en fauna, kun je een belangrijke bijdrage leven aan het natuurlijk kapitaal.

Nu wordt er binnen het natuurlijk kapitaal wel eens gesproken over hernieuwbare en niet-hernieuwbare energiebronnen, maar wat zijn dat nu precies? Hernieuwbare energiebronnen is de energie die afkomstig is van natuurlijke energiebronnen die constant worden aangevuld. Hierbij kan worden gedacht aan energie uit wind, waterkracht en zon. Dit zijn onuitputtelijke bronnen, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die niet hernieuwbaar zijn. Een voordeel van hernieuwbare energiebronnen is dat er geen CO2 wordt uitgestoten, wat deze bronnen extra geschikt maakt om stroom mee op te wekken zonder dat de aarde verder opwarmt.

Zo levert zonlicht ons energie die door zonnepanelen kan worden omgezet in stroom, maakt een zonnecollector gebruik van de warmte van de zon om water te verwarmen, zorgt wind voor de aansturing van windmolens en kan de stroming uit rivieren turbines aandrijven waaruit energie wordt opgewekt.

Fossiele brandstoffen daarentegen zijn een vorm van niet-hernieuwbare energie. Ze zijn ontstaan vanuit dierlijke- en plantaardige resten die miljoenen jaren zijn samengedrukt, diep onder de grond. Het interessante van deze resten is dat ze samengeperste koolstofverbindingen bevatten. Dit betekent dat er bij verbranding van deze resten veel energie vrijkomt. De meest voorkomende fossiele brandstoffen zijn gas, olie, kolen en ertsen.

Deze ertsen worden bijvoorbeeld gebruikt voor de fabricage van je smartphone. Maar het is dus een vorm van niet-hernieuwbare energie, wat maakt dat er een einde komt aan de voorraad die hiervan beschikbaar is. Dit betekent dat we zuinig moeten zijn op producten zoals je smartphone of laptop. Echter blijkt dat een smartphone gemiddeld na zo’n twee jaar wordt vervangen door een nieuwe. Met een paar simpele handelingen, trucs of een kleine investering kan je smartphone soms nog wel wat jaartjes langer mee. En dat bespaart je ook nog eens een heleboel, want voor een goede nieuwe smartphone moet je tegenwoordig honderden zo niet duizend euro’s neerleggen!

Negen tips waarmee jij je smartphone een langer leven kunt geven:

Tip 1:

Bescherm je smartphone direct na aanschaf door middel van een hoesje of een screenprotector.

Tip 2:

Poets met enige regelmaat je telefoon, zodat de aansluitingen met bijvoorbeeld je oplader niet achteruit gaan.

Tip 3:

Verwijder apps die niet meer worden gebuikt en verwijder foto’s en video’s die op de cloud staan.

Tip 4:

Probeer je batterijniveau tussen de 40 en 80 procent te houden. Hierdoor kan de batterij wel vijf jaar meegaan!

Tip 5:

Maak gebruik van een gecertificeerde of originele oplader om te voorkomen dat de batterij of zelfs de hele telefoon onherstelbaar beschadigd.

Tip 6:

Zet onderweg overbodige functies als het mobiele netwerk, bluetooth of apps die gebruik maken van een GPS signaal uit.

Tip 7:

Installeer updates van het besturingssysteem.

Tip 8:

Vervang enkel de batterij als deze te snel leeg gaat en dit niet wordt veroorzaakt door een app, vol geheugen of verkeerde instellingen.

Tip 9:

Wees voorzichtig met je smartphone, laat hem repareren wanneer dit nodig is, leg hem niet in de hitte of extreme kou en doe hem niet in je kontzak.

Door zorgvuldig met je spullen om te gaan, kunnen ze langer meegaan en zijn er minder niet-hernieuwbare energiebronnen nodig om nieuwe producten te produceren.

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.