3. Groenbemesters, wat kun je ermee?

Categorieën groenbemesters

Er zijn ruwweg 3 categorieën met groenbemesters, deze categorieën zijn gevormd op basis van het nut van de plant.

3. Groenbemesters, wat kun je ermee?

Om te kunnen begrijpen wat je met groenbemesters kunt is het allereerst van belang om te weten wat groenbemesters precies zijn. Groenbemesters, ook wel bodembemesters genoemd, zijn planten die snel groeien en na het groeiseizoen weer volledig afsterven. Dit geeft niet alleen je tuin een stuk meer leven en kleur maar verbeterd dus ook nog je grond.

De eerste categorie bestaat uit planten welke de grond stikstof oplevert. Door gebruik te maken van deze groenbemesters kun je bijvoorbeeld de groei van vruchten aan de planten in je moestuin stimuleren. Voorbeelden van planten welke onder deze categorie vallen zijn peulvruchten lupines en klavers

De tweede categorie bevat planten welke veel bladeren aanmaken maken, dit zorgt voor meer organisch materiaal in de bodem wat op zijn buurt weer zorgt voor een verbeterde bodemstructuur en bovendien dient als voedsel voor wormen. Onder deze categorie vallen planten als gele mosterd, phacelia en boekweit

De laatste categorie bestaat uit planten die diepe wortels maken. Dit heeft als voordeel dat zware grond losser wordt gemaakt. Vooral granen en grassen hebben vaak uitgebreide wortelstelsels. Zo kun je Engels raaigras planten maar ook planten als Japanse haver en winterrogge

Daarnaast zijn er ook planten met een dubbele werking. Zo helpen afrikaantjes de grond te ontsmetten. Tijdens de bloei van de bloem geeft de plant een bepaald stofje af. Deze stof laat de aaltjes in de grond doodgaan. Daarnaast kun je de planten na de bloei onder de grond werken om de structuur en het bodemleven te verbeteren.

Groenbemesters, een meerjarenplan?

Zoals eerder benoemd zorgen de groenbemester voor een betere bodemstructuur die luchtiger en gezonder is en daarnaast vol nuttige organismen zitten. Een gezonde grond houdt voedingstoffen vast welke je tuin hard nodig heeft. Zo houden de groenbemesters die je in de nazomer zaait, in de winter de voedingstoffen vast welke anders door de regen worden weggespoeld. Voordat de groenbemesters gaan bloeien in het voorjaar, werk je ze door de grond. De voedingstoffen gaan dan niet naar de vruchten van de groenbemesters, maar komen zoveel mogelijk in de grond. Hier hebben je planten dan weer profijt van.

Groenbemesters hebben ook nog vele andere voordelen. Groenbemesters zaai je namelijk op de kale plekken in je tuin. Op deze manier kun je dus ook de lege plekken wat leven geven. Zo ook in de winter. Wanneer je elk jaar groenbemesters zaait, wordt je grond elk jaar rijker en heb je in de winter geen treurige en kale tuin. Je tuin blijft er op deze manier het hele jaar door interessant uit zien. Je kunt groenbemesters het beste tussen de grote planten in zaaien. Dat heeft ook nog een voordeel: normaal groeit er onkruid tussen je planten dat je weg probeert te halen. Groenbemesters bedekken de bodem, zodat onkruid veel minder kans krijgt.

Onkruid, het groene goud

Onkruid….
Het groeit veel te snel en steekt overal de kop op, en natuurlijk precies waar jij het niet wil hebben. Onkruid is echter een perfecte groenbemester! Het groeit snel en overal, je hoeft er dus nog weinig voor te doen ook. Schoffel het onkruid als het nog klein is door de grond en laat het daar verrotten. Zo krijgt de grond organisch materiaal en je andere planten wat extra voeding! Heb je (nog) geen schoffel, trek dan de kleine plantjes onkruid uit de grond en laat ze gewoon liggen. De wormen trekken het wel de grond in.

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.