Groenbemesters, een meerjarenplan?
Zoals eerder benoemd zorgen de groenbemester voor een betere bodemstructuur die luchtiger en gezonder is en daarnaast vol nuttige organismen zitten. Een gezonde grond houdt voedingstoffen vast welke je tuin hard nodig heeft. Zo houden de groenbemesters die je in de nazomer zaait, in de winter de voedingstoffen vast welke anders door de regen worden weggespoeld. Voordat de groenbemesters gaan bloeien in het voorjaar, werk je ze door de grond. De voedingstoffen gaan dan niet naar de vruchten van de groenbemesters, maar komen zoveel mogelijk in de grond. Hier hebben je planten dan weer profijt van.
Groenbemesters hebben ook nog vele andere voordelen. Groenbemesters zaai je namelijk op de kale plekken in je tuin. Op deze manier kun je dus ook de lege plekken wat leven geven. Zo ook in de winter. Wanneer je elk jaar groenbemesters zaait, wordt je grond elk jaar rijker en heb je in de winter geen treurige en kale tuin. Je tuin blijft er op deze manier het hele jaar door interessant uit zien. Je kunt groenbemesters het beste tussen de grote planten in zaaien. Dat heeft ook nog een voordeel: normaal groeit er onkruid tussen je planten dat je weg probeert te halen. Groenbemesters bedekken de bodem, zodat onkruid veel minder kans krijgt.
Onkruid, het groene goud
Onkruid….
Het groeit veel te snel en steekt overal de kop op, en natuurlijk precies waar jij het niet wil hebben. Onkruid is echter een perfecte groenbemester! Het groeit snel en overal, je hoeft er dus nog weinig voor te doen ook. Schoffel het onkruid als het nog klein is door de grond en laat het daar verrotten. Zo krijgt de grond organisch materiaal en je andere planten wat extra voeding! Heb je (nog) geen schoffel, trek dan de kleine plantjes onkruid uit de grond en laat ze gewoon liggen. De wormen trekken het wel de grond in.