2. Zelf een nestkastje maken

2. Zelf een nestkastje maken

Vogels eten rond de 400-500 miljoen ton insecten per jaar. Zonder vogels zouden we dus zo’n beetje kniediep door de insecten en andere kleine beestjes waden. Denk aan de landbouwschade als dat allemaal bleef rondvliegen en -kruipen. Door vogels naar je tuin te lokken kun je op een natuurlijke manier insectenplagen in je tuin bestrijden. Het lokken van vogels is erg simpel. Dit kun je doen door voer en/of waterbadjes in je tuin te leggen maar ook door nestkastjes te maken en op te hangen.

Wil jij zelf ook aan de slag met het maken van een vogelhuisje? Lees dan de volgende tips!
Of wil je wel graag helpen, maar liever niet zelf aan de slag gaan met een nestkast dan zijn er voldoende kasten te koop in de tuincentra bij je in de buurt.

Waarde van een nestkastje

Een nestkastje wordt door vogels het hele jaar door gebruikt en heeft voor de vogels dan ook twee belangrijke functies. Ten eerste wordt de nestkast in het voorjaar door de vogel gebruikt om te nestelen. De vogels leggen in het kastje hun eieren, broeden deze uit en brengen de jonge kuikens groot totdat ze zelfstandig het nest kunnen verlaten. De tweede functie van een nestkastje is als schuilplaats voor in de winter. Vogels gebruiken de nestkasten om uit te rusten. De temperatuur is hier namelijk gemiddeld iets hoger en constanter dan in de buitenlucht.

Een nestkastje in elkaar knutselen is een simpele en vooral erg leuke bezigheid. Er zijn echter wel een aantal belangrijke punten waar je over na moet denken alvorens je aan de slag gaat. Hieronder hebben we 6 stappen beschreven welke je hierbij kunnen helpen.

Stap 1: Welke vogels leven er in je tuin?

De eerste en misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Je zult moeten achterhalen welke vogels er in en rondom je tuin bivakkeren. Vogels kunnen namelijk best wel kieskeurig zijn in het huisje waar ze in willen wonen. Ga dus de tuin in en kijk om je heen. Welke vogels zie je en misschien nog wel belangrijker welke geluiden maken ze. Er zijn verschillende websites welke kunnen helpen met het bepalen van de verschillende soorten vogels. Onderstaande link je verder helpen met het benoemen van de soorten.

Welke vogel is dit?

Stap 2: Bepaal voor welke vogel je een nestkast wil maken

Niet alle vogels houden van hetzelfde huis. Elke soort heeft zijn eigen voorkeuren qua afmetingen. Het is ook belangrijk dat de vogels in een huisje broeden welke aan hun maten voldoen. Als het kastje te klein is kan het voorkomen dat de vogels op de eieren of kuikens gaan staan. Om dit te voorkomen hebben we in onderstaande tabel de verschillende afmetingen voor de nestkastjes opgeschreven.

Hoogte Breedte Diepte Ingang
Boomklever 35 cm 12 cm 15 cm 3,2 cm
Boomkruiper 35 cm 10 cm 15 cm 2 – 6 cm*
Huismus 21 cm 11 cm** 12 cm 3,5 cm
Koolmees 26 cm 12 cm 12 cm 3,2 cm
Pimpelmees 26 cm 12 cm 12 cm 2,8 cm
Roodborst 16 cm 18 cm 12 cm Half open

* De boomkruiper heeft nog een extra eis aan het geheel. Deze vogel heeft namelijk het liefst ook nog een zij-ingang. Deze moet zo dicht mogelijk tegen de boom aanzitten met de volgende afmetingen afmetingen; Minimale breedte van 4 centimeter en maximaal 6 centimeter.

** De huismus houdt van gezelligheid en broedt daarom ook het liefst in groepen. Om het voor de mees zo natuurlijk mogelijk te maken kun je meerdere nestkasten naast elkaar hangen.

Tip!:
Weet je niet precies welke vogels er in je tuin zitten? Maak dan een mezenkast!
Deze vogels komen vrijwel in iedere tuin voor. Gegarandeerd succes dus!

Stap 3: Materialen verzamelen

Een nestkastje maak je zodat het gebruikt wordt. Vogels kunnen zoals eerder benoemt nogal kieskeurig zijn wat betreft hun nestplaats. Om te zorgen dat de vogels daadwerkelijk gebruik maken van hun nieuwe broedplek is het van belang dat deze bestand is tegen de weersomstandigheden in Nederland. Het huisje moet dus waterdicht zijn en daarnaast goed geïsoleerd. Vogels hebben namelijk het liefste een constante temperatuur, een enorme uitdaging met het klimaat van Nederland.

De oplossing is het gebruik van Hout als bouwmateriaal. Voor vogels is er ook vrijwel niets natuurlijker dan hout. Daarnaast is het ook fijn om mee te werken. Om te zorgen dat het waterdicht is en goed geïsoleerd is het aanbevolen om hout te gebruiken wat minimaal 1,5 centimeter dik is.

Tip!:
Je kunt er ook voor kiezen om het houten vogelhuisje te schilderen. Let hierbij wel op dat je de binnenkant niet schildert.

Stap 4: Locatie van de nestkast

De locatie van de nestkast is ook erg belangrijk. Natuurlijk hebben ook hier vogels een eisenlijstje voor. Bij het bepalen van een geschikte plek om het kastje op te hangen moet je letten op de volgende punten:

  • Zoek een rustige plek uit waar de vogels hun kuikens in rust kunnen grootbrengen. Zorg dat de vogels zich hier veilig voelen.
  • De aanvliegroute moet vrij zijn van obstakels.
  • Vermijd plaatsen waar het nestkastje de hele dag in de zon hangt.
  • Hang het vogelhuisje met de opening naar het noord- of zuidoosten. Dit verkleint de kans dat het regenwater naar binnen regent.
Hoogte * Bevestigen aan
Boomklever Minimaal 2 meter Boom
Boomkruiper Minimaal 2 meter Boom
Huismus Minimaal 2 meter Gebouw
Koolmees Minimaal 2 meter Boom/gebouw/schutting
Pimpelmees Minimaal 2 meter Boom/gebouw/schutting
Roodborst Minimaal 2 meter Boom of gebouw

* Gemeten vanaf de grond

Tip!: Wil je de katten op afstand houden van de vogelkasten? Plaats gaas om de boom om de katten uit de buurt houden.

Stap 5: Ophangen van de nestkast

Het is de bedoeling dat het nestkastje het hele broedseizoen stevig op zijn plek blijft zitten/hangen. Bevestig het kastje daarom met een stevige haak. Controleer of het kastje bestand is tegen zware windstoten en of het niet schommelt.

Stap 6: Nazorg

Als de kuikens uitgevlogen zijn kunnen we concluderen dat de nestkast een groot succes is geweest! Als je het volgende jaar weer nieuwe vogels wil verwelkomen is het van belang dat je het kastje een goede poetsbeurt geeft. Dit doe je door in september of oktober de kast leeg te halen en schoon te boenen met warm water.

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.