1. Jouw eigen biodiverse, vruchtbare en vitale tuin

Tips voor een meer biodiverse, vruchtbare en vitale tuin:

1. Jouw eigen biodiverse, vruchtbare en vitale tuin

Wanneer je een stukje gras in je tuin hebt, kun je ervoor kiezen deze gedeeltelijk eens minder vaak te maaien. Als je dit doet dan zul je zien dat het gras op sommige plekken erg lang kan worden. Daarnaast krijg je meer bloemen in je tuin door het niet of minder vaak te maaien. Dit komt natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar als je dit een paar seizoenen volhoudt zie je je tuin langzaam veranderen. Er komen dan steeds meer madeliefjes, paardenbloemen, hondsdraf speenkruid, ereprijs en misschien zelfs wel pinksterbloemen. Hier kunnen insecten weer van profiteren. Door al die bloemen is er een overvloed aan nectar en stuifmeel en zijn er genoeg plekjes voor de insecten om te kunnen schuilen.

Wat je tuin ook mooier kan maken is een minder strakke overgang van je grasveld naar de border of struik in je tuin. Deze zou je in elkaar kunnen laten overlopen, bijvoorbeeld door een rand gras rond een boom te laten staan voor de pinksterbloemen. Wat ook leuk is om toe te voegen aan je tuin, zijn de bloembollen die je in de winter in huis hebt gehaald. Deze uitgebloeide blauwe druifjes, hyacinten en narcissen kun je gewoon weer in je tuin planten. Laat ze dan rustig afsterven en dan heb je volgend jaar nog meer bloemen in je tuin. Verder is het van belang de bodem te blijven voeden met organisch materiaal door bladeren en tuinafval zoveel mogelijk te laten liggen.

Tips voor een meer biodiverse, vruchtbare en vitale tuin:

Tip 1:

Zitten er mollen in je tuin? Dat is eigenlijk een teken van goede grond! Je tuin zit dan vol met wormen die je grond gratis voor je omploegen en beluchten. Probeer de mollen in je tuin dan ook iets meer te omarmen en je niet te veel te irriteren aan zijn gangen en hopen. Met een hark kun je deze hopen grond weer verspreiden over de rest van je grasveld. Belangrijk is om de gangen nooit dicht te gooien, want dan gaan de mollen weer nieuwe graven.

Tip 2:

Misschien heeft u wel een robotmaaier. Laat deze dan liever niet ’s avonds of ’s nachts je grasveld maaien. Op die momenten gaan de egels veel op stap en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze door de messen in je maaier worden geraakt.

Tip 3:

Vanwege de klimaatverandering, extreme droogte en wateroverlast, kunnen we in plaats van water zo snel mogelijk afvoeren, het water beter opvangen en vasthouden. Dat kan bijvoorbeeld al heel simpel met een regenton. Het water wat je dan opvangt in de ton zou je weer kunnen gebruiken om alle planten in je tuin en in huis water te geven.

En verder?
Doe de Biodiversiteitswijzer en kijk wat jij nog meer kan doen!

Maakgrijsgroener

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.