“Ik ben graag in de natuur. Of het nu wandelend is of fietsend. Ik geniet altijd volop. Ik vind het dan ook fijn dat ik mij kan inzetten voor het behoud ervan.”
Aan het woord is een enthousiaste Arend Kolhoff, sinds kort bestuurslid van de stichting BCIFG. “Ik ben 57 jaar, vader van vier kinderen en woon met veel plezier in Heerenveen waar ik ook ben opgegroeid. In 1993 heb ik mede de internationale afdeling van de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) opgericht. Daar werk ik nu met veel plezier als projectleider.”
Hij legt uit: “Dat is die onafhankelijke commissie die MER-en beoordeelt voor grote private en publiek projecten in Nederland, zoals de aanleg van vliegveld Lelystad of grote windparken op zee. Met een aantal collega’s ondersteun ik overheden in landen zoals Bangladesh en Kenia bij het verbeteren van de MER-en met als doel om milieuvervuiling zoveel mogelijk te beperken en milieuwinst in brede zin te optimaliseren. Dat werk doe ik met veel plezier en het combineert mooi met mijn interesse voor natuur en mensen in andere landen.”
Daarnaast is Kolhoff ook altijd actief gebleven in Fryslân. “Als lid van het bestuur van de Friese Milieufederatie en als vertegenwoordiger namens de natuurorganisaties in het landinrichtingsproject Oranjewoud-Katlijk. Dan zit je met de vertegenwoordigers van andere belangenorganisaties om tafel en moet je er samen uit komen.” Dat betekent volgens hem goed luisteren, onderhandelen en soms met de vuist op tafel slaan. “Het project heeft veel opgeleverd voor natuur en landschap in Oranjewoud-Katlijk, zoals de uitbreiding van de Ketlikerheide en de verbinding met de bossen van Oranjewoud. En door de aanleg van parkeerplaatsen is het bosgebied van Oranjewoud autoluw geworden. Ik ben trots op het resultaat en kan daar wekelijks van genieten als ik er wandel of fiets.”
Kolhoff ziet duidelijk een binding tussen het bedrijfsleven en de natuur: “Het Friese bedrijfsleven is een belangrijke motor voor de ontwikkeling van welvaart en welzijn in deze provincie en gelukkig zie ik dat dit steeds meer gebeurt met oog voor milieu en natuurwaarden.” Voor hem is natuur dan ook meer dan het bezoeken van een natuurgebied op de zondagmiddag. “Natuur en milieu is de kurk waarop onze samenleving drijft en voor mij betekent dit dat alle partijen hier zorgvuldig mee moeten omgaan. Ik vind het dan ook fantastisch dat een groeiend aantal bedrijven de handen ineen heeft geslagen en zich via BCIFG wil inzetten voor projecten om de natuur in Fryslân verder te verbeteren. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.”