Bedrijven samen aan de slag met biodiversiteit

Om de afname van biodiversiteit om te zetten in een toename is op industrieterrein Westkern/Skûlenboarch bij Kootstertille een uniek pilotproject van start gegaan. Binnen het project “Samen investeren in biodiversiteit” zijn negen bedrijven met hulp van de stichting BCIFG gestart met de uitvoering van een specifiek voor hun bedrijfsterrein opgestelde biodiversiteitschets. Tegelijk is in samenspraak met de gemeentes Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een biodiversiteitschets voor het volledige industrieterrein ontwikkeld die op 6 juli in een loods van Van Assen Sloopwerken & Recycling BV onder grote belangstelling werd gepresenteerd.

Volgens voorzitter Kor Bolhuis van BCIFG, wil de stichting samen met bedrijven middels dit project een positieve bijdrage leveren aan het Friese landschap: “Het project is een pilot, die hier op industrieterrein Skûlenboarch/Westkern start met als doel verspreiding daarna over alle industrieterreinen in Fryslân. Uit diverse contacten is gebleken dat er veel interesse is bij bedrijven voor biodiversiteit, maar… men vaak niet weet hoe men dat kan implementeren en men geen human resources heeft om dit te ontwikkelen en te realiseren. Dit project biedt de oplossing.”

Gastheer Jelle Coen Bijlsma van Van Assen BV onderstreepte dit met de woorden: “De werkomgeving opnieuw inrichten, interessanter maken, is niet alleen prettiger voor flora en fauna maar ook voor de mensen die hier komen, die hier werken.” Deelnemende bedrijven aan het biodiversiteitproject zijn: Stertil, Nederlandse Gasunie, Weboma, Asfalt Productie Kootstertille, Van Assen Sloopwerken & Recycling, Brouwer & Brouwer, Combex, VBI Schuilenburg en Vermilion Energy.

Waarde voor gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

De gemeentes Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben voor de openbare ruimtes op het industrieterrein hun medewerking aan het project toegezegd. Tijdens de presentatie van de door Bureau Faunax gemaakte biodiversiteitschetsen ging wethouder Max de Haan namens beide gemeentes nader in op het belang van biodiversiteit in de openbare ruimte en de waarde die dit voor de beide gemeenten heeft. “Het is goed om te merken dat ondernemers, naast hun bedrijfsvoering, ook oog hebben voor de omgeving en het vergroten van de natuurwaarden op hun bedrijventerrein. Naast dat het project goed is voor de flora en fauna, is het ook goed voor het welzijn van de werknemers die op het industrieterrein werken.”

Blauwdruk voor een bedrijfsterrein

Een belangrijk onderdeel van het project is het ontwikkelen van een algemeen format, een blauwdruk voor een biodiversum voor een bedrijfsterrein, dat nadien gebruikt kan worden voor elk willekeurig bedrijfsterrein in Fryslân ongeacht de grootte. Omdat monitoring en kennisdelen ook een belangrijke rol speelt in dit project werden tot slot van de bijeenkomst aan de vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en de beide gemeentes wildcamera’s overhandigd die zullen worden ingezet bij het doen van waarnemingen op de bedrijfsterreinen en de openbare ruimtes.

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.