Samen genieten
van de Friese natuur

BCIFG neemt deelnemende bedrijven graag mee de natuur in. Daarvoor worden i.s.m. It Fryske Gea jaarlijks activiteiten georganiseerd.

Activiteiten

Genieten van de natuur die ons mooie Fryslân rijk is en een mooie gelegenheid om je netwerk te versterken!

HOE BIJDRAGEN AAN BIODIVERSITEIT

Wereldwijd neemt de biodiversiteit in rap tempo af. In Fryslân is dit sinds 1900 al met twee derde afgenomen. Deze teruggang aan soortenrijkdom is gevaarlijk voor plant, dier én mens, aangezien het verdwijnen van slechts één soort verregaande gevolgen kan hebben voor behoeften die wij als vanzelfsprekend beschouwen: schone lucht, zuiver water, een goede bodemkwaliteit en de bestuiving van gewassen.
Steeds meer bedrijven en organisaties willen een bijdrage leveren aan het behouden van onze lokale biodiversiteit, maar waar te beginnen? Op 23 maart kwamen leden van Stichting Ynnatura (nu Business Club foar it Fryske Gea), beleidsmakers en projectmanagers samen op het kantoor van GroenLeven te Leeuwarden om geïnspireerd te raken door voorbeelden uit de praktijk.

Tjibbe Bosma, projectmanager groenbeheer en biodiversiteit van GroenLeven legde uit hoe biodiversiteit wordt meegenomen bij de ontwikkeling van een zonnepark, zowel in de ontwerpfase als in de aanleg- en beheerfase. Zo wordt het maaibeheer aangepast en zijn diverse parken voorzien van kruidenrijke mengsels, biodiversums en natuurvriendelijke oevers. Middels een speciaal voor deze bijeenkomst gemaakte film werden de aanwezigen meegenomen naar het
zonnepanelenpark bij Exloo. Zo werd de praktijk ook voor iedereen zichtbaar.

Janita Suk en Arjan Ensink van Avitec uit Nieuw Buinen gaven vervolgens concrete voorbeelden voor het vergroenen van bedrijfsterreinen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van insectenhotels, het aanleggen van een ‘rain garden’ langs de gevel of het zaaien van een bloemenrijk mengsel in het gras, wat aanzienlijk scheelt in het maaien! In het algemeen was de conclusie dat het als bedrijf zeker mogelijk is om met vergroening aan de slag te gaan, ook in een stedelijke omgeving. Immers maken we een grotere impact als velen het goed doen, dan een enkeling perfect.

Tijdens de ruimte voor vragen na de presentaties werd bevestigd dat eigenlijk iedereen positief staat tegenover het verbeteren van de biodiversiteit. Tegelijk deed blijken dat er een grote behoefte bestaat naar informatie over de mogelijkheden om de biodiversiteit dan ook daadwerkelijk te verbeteren. De mogelijkheid om onder het genot van een drankje en een hapje met elkaar verder te praten over het onderwerp werd dan ook door menigeen benut. Een geslaagde bijeenkomst!

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.