8. Duurzaam consumeren, hoe doe ik dat?

8. Duurzaam consumeren, hoe doe ik dat?

Bij duurzaam consumeren houdt je rekening met het effect van wat je eet en koopt. Je gaat dan letten op de invloed die het heeft op milieu, mens en dier. Duurzaam consumeren is bewuster eten, bewuster kopen en alles wat daarbij hoort. De herkomst van producten, milieubelasting, voedselverspilling, verpakkingsafval, dierenwelzijn, enzovoort. Om je een beetje op weg te helpen staan hieronder 8 tips om duurzaam te consumeren.

Duurzaam consumeren, waarom dan?

Iedereen kan duurzaam consumeren, simpelweg doordat het makkelijk en leuk is. Je kunt blijven consumeren, maar zonder de nadelen van niet-duurzaam consumeren. Dat is goed voor jezelf, anderen, dieren en de aarde. Duurzaam consumeren hoeft niet duurder te zijn dan gewoon consumeren. Wie duurzaam consumeert, eet bewuster en vaak minder. Je verbruikt minder energie, verspilt minder voedsel en je hebt minder afval. Zo kun je weer geld besparen!

Tip 1: Duurzaam keurmerk

Tegenwoordig bestaan er al zo’n 300 keurmerken die je kunnen helpen bij het duurzaam consumeren. Zo kunnen keurmerken laten zien welke invloed producten hebben op mens, dier en milieu. Denk bijvoorbeeld eens aan het groene blaadje wat wel eens op groente en fruit staat afgebeeld. Dit is het Europese keurmerk voor biologische landbouw. Wanneer producenten dit keurmerk willen gebruiken, moeten zij zich aan de afgesproken EU-regels houden. Een ander voorbeeld is het Beter Leven keurmerk, wat gaat over hoe diervriendelijk dieren voor de productie van vlees, eieren en zuivel zijn gehouden.

Als je meer wilt weten over keurmerken, dan kan je op de site van Keurmerkenwijzer (https://keurmerkenwijzer.nl/) per productsoort bekijken hoe betrouwbaar keurmerken zijn.

Tip 2: Eet minder vlees

De vleesproductie zorgt voor grote uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en lucht. Om 1 kilo vlees te produceren is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Dat is ontzettend veel als er wordt gekeken naar de gemiddelde vleesconsumptie van een Nederlander per jaar. Die eet namelijk zo’n 76 kilo vlees per jaar, terwijl minderen echt niet meer zo moeilijk is tegenwoordig. In de supermarkten liggen de schappen vol met vleesvervangers in alle soorten en maten. De keuze is reuze, maar blijf wel opletten dat je genoeg eiwitten en vitamine B1 en B12 binnenkrijgt aangezien niet alle vleesvervangers een volwaardig alternatief voor vlees zijn. Op de website van het Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-eet-ik-minder-vlees-of-vegetarisch-.aspx) kun je hiervoor handige tips vinden.

Tip 3: Koop lokaal en seizoensgebonden

Het halen van je boodschappen bij een boerderij of streekmarkt in je omgeving is driedubbele winst. Zo;

  • Zijn de producten super vers.
  • Steun je de plaatselijke boeren en winkeliers.
  • Hoeven de producten niet van ver weg te komen, wat zorgt voor minder vrachtwagens op de weg.

Daarnaast kun je er op letten meer groente en fruit van het seizoen te kopen. Bijna alle soorten groenten en fruit zijn het hele jaar door te koop. Maar de soorten groente en fruit die uit verre streken komen, zijn vaak niet zo vers als je denkt. Deze zijn meestal al enkele dagen, dan wel niet twee weken oud voordat ze in de supermarkt liggen. Dan is het toch net zo lekker of misschien wel lekkerder om gewoon verse seizoensgebonden groenten en fruit te eten? Hier zitten namelijk ook nog eens meer voedingsstoffen in!

Zie voor meer informatie over seizoensgebonden groenten en fruit op: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/hoe-weet-je-of-groente-of-fruit-een-seizoensproduct-is-.aspx

Tip 4: Begin een kliekjesdag!

In Nederland wordt er per jaar 34 kilo voedsel per persoon weggegooid. Hiervan bestaat het grootste gedeelte uit brood (3,7 kilo), zuivel (5,1 kilo) en groente (3,7 kilo). Dit kan toch beter? Het is een kleine moeite om je kliekjes te bewaren en bijvoorbeeld eens per week een ‘kliekjesdag’ te doen. Of misschien kun je de kliekjes naar de eenzame buurvrouw of -man brengen. Dit is beter voor je portemonnee, het milieu en soms zelfs voor je sociale contacten. Wie zei dat duurzaam consumeren saai is?

Tip 5: Afvalscheiding, afvalvermindering en recyclen

Als je duurzaam consumeert, zorg je voor minder afval en scheidt je het afval. Door afval te scheiden kan het worden gerecycled/hergebruikt. Hiervan kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig is om nieuwe producten te maken. Daarnaast kun je bij bewust consumeren ook producten laten repareren, wat vaak ook nog eens scheelt voor je portemonnee en beter is voor het milieu.

Tip 6: Energiebesparing en overstappen

Ook je energieverbruik valt te verduurzamen. Zo ben je vast al bekend met het rijtje van: de verwarming 1 graad lager zetten, korter douchen en de vaatwasser goed vullen. Maar daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om over te stappen op groene stroom of je woning (beter) te isoleren. Kijk voor enkele tips op: https://www.asr.nl/duurzaam-leven/wonen.

Tip 7: Duurzame schoonmaak middelen

Ook schoonmaakmiddelen kunnen milieuvriendelijker. Deze schoonmaakmiddelen hebben geen schadelijke stoffen en microplastics die via de gootsteen in het milieu kunnen belanden. In de supermarkt zijn ze steeds beter te vinden en kun je ze vaak herkennen aan het eco-keurmerk.

Tip 8: Duurzaam reizen

Duurzaam reizen zorgt voor minder CO2-uitstoot. Laat hiervoor de auto wat vaker staan, pak de fiets, het OV of ga lopend. Daarnaast kun je ervoor kiezen om op vakantie te gaan met de trein in plaats van met het vliegtuig. Zo kun je ook nog eens van de omgeving genieten!

Nieuws
Bekijk alle

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.